آخرین اخبار

11. آبان 1399 - 23:02   |   کد مطلب: 31255
با رویکرد اقتصادی مقاومتی مطرح شد؛
کشت زعفران ظرفیتی پنهان در توسعه اشتغال تویسرکان است
با توجه به تنش های آبی منطقه، به نظر می رسد مطابق با نظر کارشناسان، رفتن به سمت کشت های جایگزین و کم توقع به آب، می تواند برخی چالش های اقتصادی را تا حدودی از بین ببرد و حال این روزها کشاورزان، از آنجا که تویسرکان، روزگاری مهد پرورش زعفران بوده، با بهره مندی از این ظرفیت نهفته به دنبال درآمدزایی و توسعه اشتغال هستند.

به گزارش خبرنگار رودآور؛ همگان، تویسرکان را با توجه به برخورداری از بیش از پنج هزار هکتار باغات گردو، به عنوان شهر طلای سبز ایران می شناسند، این در حالی است که به گفته محمود صلواتی  پژوهشگر تویسرکانی که از کتاب  "زعفران از دیرباز تا امروز" نقل کرده آمده است که در سالیان بسیار دور، مبدا گیاه زعفران دامنه­ های زاگرس به ویژه الوند در ایالت ماد قدیم ذکر شده و نخستین زعفران­زارهای جهان نیز در همین نواحی ایجاد شده است

وی در این زمینه عنوان کرده که مناطق زعفران خیز عهد باستان و بعد از اسلام تا قرن هفتم، سپاهان، بروجرد، رودآور (تویسرکان)، نهاوند، کرمانشاه، ری و قم بوده و رویشگاه طبیعی و اولیه زعفران دامنه ­های نواحی کرمانشاه، همدان، تویسرکان، بروجرد و نهاوند هم بوده است.

گرچه کشت زعفران مدت های بسیاری در این دیار به دست فراموشی سپرده و دیگر در حجم گسترده ای کشت نمی شود و هم اکنون هم تا حدودی اوضاع به همین منوال است، اما چندسالی است که باتوجه به تنش های اّبی منطقه و توصیه های کارشناسان جهاد کشاورزی تعدادی از کشاورزان رو به کاشت زعفران آورده اند.

تولید زعفران در برخی منازل مسکونی در تویسرکان

زعفران این روزها حتی در حیات منزل مسکونی به ویژه در برخی خانه های روستایی حتی در 500 متر هم کشت می شود.

الوندی یکی از بانوان تویسرکانی است، او که در منطقه سرابی زندگی می کند از کاشت زعفران در حیاط کوچک خانه خود می گوید، آنجا که حتی با همین اندک کشت هم پاسخگوی حداقل چهار خانواده هست و تأمین کننده زعفران آن ها.

این روزها ماه برداشت زعفران است، مطلبی که به خوبی می توان با برداشت از زعفران از روستای امیرآباد شهر فرسفج مشاهده کرد.

امیری دیگر شهروند تویسرکانی هم از برداشت زعفران در زمین کوچک خود خبر داد و گفت: با توجه به اینکه آب و هوای تویسرکان و و خاک این دیار مناسب برای کشت زعفران است، ما علاوه بر آن که به کشت های دیگر مشغول می شویم، زعفران را هم حتی شده در حیاط خانه خودمان کشت می کنیم، شاید به نحوی این گونه در تحقق اقتصاد مقاومتی بتوانیم گامی برداریم هر چند کوچک باشد.

کشت زعفران در 12 هکتار در تویسرکان

در این باره «مسعود اکبری» مدیر جهاد کشاورزی تویسرکان در گفت و گو با خبرنگار رودآور؛ گفت: 20 روزی می شود که کشاورزان به برداشت این گیاه پرخاصیت مشغول هستند و 10 روز دیگر کارشان به اتمام می رسد.

وی با بیان اینکه در سطح شهرستان تویسرکان در حال حاضر 12 هکتار زمین زیر کشت زعفران شناسایی شده است، اظهار کرد: به نظر می رسد با توجه به اینکه تعدادی هم به ویژه در حیاط خانه های روستایی از 300 متر تا 500 و حتی گاهی هم بیشتر زعفران کشت می کنند، این میزان زمین زیر کشت در مجموع بیشتر از اعلام رسمی باشد.

کیفیت زعفران تویسرکان حتی از قائنات و مشهد بیشتر است

مدیر جهاد کشاورزی تویسرکان با بیان اینکه سال های دور کشت زعفران در این منطقه به ویژه در بخشی به نام رودآور معروف بوده است، افزود: زعفران برداشت شده در تویسرکان طعم و بوی دلپذیری دارد و کیفیت آن حتی از زعفران کشت شده در قائنات و مشهد مطلوب تر و بیشتر است.

زعفران، کشت کم توقعی است/تنش های آبی بر روی کشت زعفران اثری ندارد

اکبری تصریح کرد: زعفران کشت کم توقعی نسبت به بهره مندی از آب است و در منطقه ما با توجه به شرایط آب و هوایی اگر به موقع بارشی صورت گیرد حتی دیگر به یک بار آب دهی هم نیازی ندارد و در شرایط کم آبی سال های اخیر زعفران در برخی زمین ها می تواند کشت جایگزین مناسبی برای کشاورزان تویسرکان باشد.

وی عنوان کرد: تنها آفت کشت زعفران یک نوع جونده است که از پیاز شیرین از آن تغذیه می کند و البته مدت زمان محدودی هم برای برداشت گل های زعفران وجود دارد و کشاورزان باید در ساعاتی خاص از روز برای باقی ماندن و حفظ طعم و عطر زعفران، آن را برداشت کنند.

 شهر طلای سبز، به دنبال توسعه طلای سرخ

مدیر جهاد کشاورزی تویسرکان اظهار کرد: با وجود این سختی ها و مشکلات این طلای سرخ می تواند حتی با توصیه های کارشناسان این حوزه در شهرستان کشت جایگزینی مناسبی برای شرایط کم آبی در سال های آینده محسوب شود.

اکبری ابراز امیدواری کرد تا زمانی که کشت زعفران در وسعت هکتار مناسبی به تولید برسد، صنایع تبدیلی و بسته بندی متناسبی هم همزمان در تویسرکان ایجاد شود به گونه ای که سود این محصول پرارزش دستخوش ورود دلالان نشود.

وی همچنین گفت: شنیده شده که دولت قول های مساعدی در زمینه تسهیلاتی به روستاییاندر حوزه کشاورزی داده است و در صورت محقق شدن این موضوع، کشاورزان می توانند با خیال آسوده تری در زمین های کشاورزی خود فعالیت کنند.

آب و هوای تویسرکان، برای کشت گیاهان دارویی و زعفران مناسب است

کشت زعفران ظرفیتی پنهان در توسعه اشتغال تویسرکان است

به گزارش رودآور، به نظر می رسد با توجه به مطالب عنوان شده، مسئولان شهرستانی و بالادستی هم همگام با کشاورزان به دنبال بهره مندی از ظرفیت های بالفعل تولید زعفران در تویسرکان هستند تا این دیار که روزگاری مهد تولید زعفران در کشور و حتی جهان بوده، به روزهای طلایی خود بازگردد و با ایجاد اشتغال، منبع درآمدی برای خانواده ها شود تا کمتر به فکر مهاجرت به کلان شهرها باشند.

زنگنه

انتهای پیام/

 

ایمیل: roodavar1@gmail.com سامانه پیامکی رودآور ۳۰۰۰۸۸۳۳۰۰۰۰۶۱
برچسب‌ها: 

دیدگاه‌ها

سلام اقای اکبری پیاز زعفران را جهاد کشاورزی دارد کشاورزان بیایند و خریداری کنند لطفا اطلاع رسانی کنید با تشکر
باسلام اقای اکبری حداقل پیاز زعفران با قیمت مناسب در اختیار کشاورزان قرار دهید و کلاس اموزشی دایر نمایید با تشکر

دیدگاه شما

صندوق خیریه
همدان پرس
آب و هوای تویسرکان